הפרעות חרדה הוא מונח מקצועי המתייחס לקבוצה של תופעות רגשיות המלוות במתח דאגה המתבטאות באופן גופני או נפשי. מקובל לחלק את ההפרעות באופן הבא: פוביות, חרדה חברתית, פוסט טראומה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, והפרעת חרדה מוכללת. האפשרות לטפל בביופידבק בהפרעות חרדה היא ברורה למדי: רוב האנשים שמכירים חרדה יודעים כי היא מתבטאת לעיתים קרובות בביטויים גופנים כמו פה יבש, מתח שרירים, ידיים קרות, קצב לב גבוה ועוד. טיפול הביופידבק מאפשר יכולת ויסות של תגובות פיזיולוגיות שונות ולכן יכול להקל או למנוע את החרדה כפי שהיא מתבטאת בגוף.
אומנם קיימים מצבים בהם תחושת החרדה היא יותר במחשבות, ולכאורה קשה יהיה יותר להעזר בביופידבק במצב כזה. מאמרים אחרונים בתחום סותרים תפיסה זו ומראים כי ביופידבק יכול לעזור בהפרעות חרדה בשילוב עם אסטרטגיות קוגניטיביות שונות.
הנה מספר דוגמאות: אדם הסובל מהפרעת חרדה מוכללת, כלומר נוטה לדאוג באופן תמיד ממספר רב של מצבים או גרויים. אדם כזה יוכל ללמוד לווסת את החרדה שלו על ידי הורדת רמת העוררות באמצעות ביופידבק. רוב שיטות הטיפול בהפרעה מסוג זה מתמקדות בהרפייה גופנית – הביופידבק מאפשר זאת באופן מוצלח מאוד.
דוגמה אחרת אדם הסובל מחרדה חברתית כלומר יש לו חשש בפני אינטראקציה עם אנשים, בד"כ הוא נמנע ממפגשים עם דמויות המעוררות אצלו תגובת לחץ. מטפל הביופידבק ידאג קודם כל ללמד מטופל כזה דרכים שונות לוויסות עצמי, ולאפשר לו בטחון כי יוכל להרגיע עצמו גם במצבים בהם הוא חווה חרדה. בשלב הבא הביופידבק יכול לאפשר בצוע של תהליכי חשיפה לסיטואציות הבין אישיות המעוררות חרדה. המטופל יכול לראות אז את העובדה כי גם מה שנראה כמעורר חרדה גדולה סוביקטיבית – מתברר בסופו של דבר כנשלט מבחינה גופנית אוביקטיבית. אחד ממאפייני החרדה החברתית הוא החשש שיראו את העובדה כי האדם מתרגש מאוד. אנשים כאלו חוששים מאוד שמא קולם הרועד או ההסמקה או ההזעה שלהם תסגיר את חרדתם, במובן הזה עצם השמוש במדדים הפיזיולוגים שאכן מראים את רמת המתח של המטופל – היא בעצמה חשיפה מאוד משמעותית.
לסיכום ביופידבק הוא כלי מאוד יעיל לטיפול בהפרעות חרדה: השפעת הביופידבק הנה מרכזית גם בהקטנת העוררות האוטונומית אך גם בתהליכים טיפולים הקשורים בחשיפה.