נוירופידבק
נוירופידבק היא שיטה בה ניתן למטופל משוב, בזמן אמת, על הפעילות החשמלית של מוחו, ה- EEG (Electroencephalogram).
מטרת הטיפול בנוירופידבק
טיפול בנוירופידבק מבוסס על ההנחה שדפוס הפעילות המוחית של הפונה לעזרה שונה מהנורמה במימדים מסוימים ולכן שינוי דפוס הפעילות המוחית יביא לשינויים התנהגותיים רצויים..
באיזו תסמונות ניתן לטפל באמצעות נוירופידבק?
הנוירופידבק מאפשר לטפל בכל התסמונות שמקורן במערכת העצבים המרכזית ושמתאפיינות בדפוס – EEG אופייני.
התסמונות העיקריות שבהן נהוג לטפל וניתן לקבל תוצאות טובות הינן:
- אפילפסיה
- ADHD
- PDD
- פגיעות ראש (TBI)
תסמונות שמצריכות אימונים יותר ממושכים עם הצלחות משמעותיות פחות הינן:
- OCD
- טוראט
- חרדות
- דכאון
- התמכרויות
- PTSD
מעבר לטיפול בתסמונות הקליניות הנ"ל, ניתן להשתמש בנוירופידבק גם לשם אימון ושיפור כישוריים מוחיים מסוימים כגון: שיפור כישורי זכרון, כישורים יצירתיים וכו'.
כיצד מבוצע טיפול נוירופידבק?
טיפול נוירופידבק מתחיל באיבחון דפוס ה- EEG וניתוח כמותי (QEEG). הרישום הזה נעשה באמצעות כובע עם 19 אלקטרודות או יותר.
"EEG כמותי" הינו האיפיון הכמותי של תדרי המוח השונים של ה-EEG והשוואת הדפוס של המטופל לנורמות שוות גיל. מטרת ביצוע "EEG כמותי" הינה לאפשר למטפל לקבוע את הפרוטוקול הטיפולי המתאים בצורה מדויקת יותר.
אימון נוירופידבק נעשה באמצעות אלקטרודה אחת או שתיים המודבקות לעור הקרקפת ודוגמות את ה-EEG. הדגימה מועברת למחשב לניתוח ספקטראלי כמותי.
במהלך האימונים השונים מותמרות בדר"כ תוצאות ה- EEG כמשוב למשחק מחשב בו משחק המטופל. המשוב הניתן הינו משוב חיובי: "פרס" הניתן בכל כמה אלפיות שנייה כשהמטופל מצליח לשנות את דפוס הפעילות המוחית שלו, לדפוס היעד שאותו הגדיר המטפל.
המטופל "מצליח" להתקדם במשחק בהתאם לפעילות החשמלית המוחית ובהתאם לפרוטוקול הטיפולי שבוחר המטפל. באמצעות משוב חיובי זה מצליח המטופל לשנות את דפוסי פעילות המוח שלו לדפוסי פעילות רצויים בהתאם לאיבחון שנעשה.